Porkkanakakku
Tämän herkullisen porkkanakakku reseptin takana on tällä kertaa matka taijanomaiseen Intiaan ja lumoavaan ZEST raakaravintolaan Goalla.
Rakastuimme tähän kakkuun, jota taisimme syödä ravintolassa aamuin illoin. Sen makumuistot matkustavat kauas lapsuuteen. Palatessamme Suomeen ikävöimme kakkua niin pahasti, että yritimme saada vastaavaa herkkua omilla taidoilla aikaiseksi, mutta turhaan. Onneksi muistimme ravintolan nimen ja päätimme kysyä heiltä mahdollisuutta saada reseptiä.
ZEST vastasi ja kertoi raaka-aineet ja jopa ohjeen kakun valmistukseen. Mikä mahtava yllätys, sillä tämä ei valitettavasti ole kovinkaan yleistä. Meitä on jopa pyydetty olla kuvaamasta ravintolan menua, koska omistaja epäili meitä naapuri ravintoloiden työntekijöiksi. Kilpailu on selvästi kovaa ja hyvä niin sillä vegaani- ja raakaravintolat tekevät joka päivä tärkeeä työtä näyttäessään ihmisille miten herkullisia ruokia saammekaan aikaan ilman eläinperäisiä tuotteita.
Kysyimmekin nyt ZEST:iltä olisiko reseptiä mahdollista jakaa myös blogissamme ja saimme myöntävän vastauksen.
Kiitollisena vieläkin mahdollisuudesta vierailla ravintolassa ja herkutella itämaan herkuilla jotka olivat kuin pala satua!

Pohja raaka-aineet:
2 1/2 kupillista silputtua porkkanaa
1 kuppi saksanpähkinöitä
1 kuppi taateleita
1/2 kupillista raastettua kookosta
3/4 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
Ripaus suolaa
Kuorrute raaka-aineet:
1 kuppi liotettu cashew
1/4 kupillista vettä
3 rkl vaahterasiirappia (tai esim liotettuja taateleita)
1 tl vaniljaa
1 puristettu lime
Ripaus suolaa
1/3 kupillista kookosöljyä
Pähkinät ja kaneli koristeluun
Kakkupohja ohje:
-Sekoita ensin saksanpähkinät ja taatelit. Liota taatelit tarvittaessa saadaksesi niistä pehmeitä.
-Lisää sen jälkeen kookos, mausteet, porkkanat ja suola.
Paina seos kakku-astiaan, joka on vuorattu rasvaa kestävällä paperilla ja laita jääkaappiin imeytymään.
Kuorrute ohje:
Sekoita cashewpähkinät, vesi, vaahterasiirappi (taatelit), vanilja, suola, sitruuna ja kookosöljy..
Levitä kakun päälle ja jäädytä 2 tuntia.

Mikäli olette kiinnostuneita kokeilemaan tai mahdollisesti vaikka yhdistämään molempia reseptejä tässä myös meidän oma versio. Se jäi mielestämme tällä kertaa kakkossijalle.
Pohja raaka-aineet:
130g liotettuja ja sen jälkeen kuivattuja sekapähkinöitä
90g porkkanaa
50g taatelia
0,5ml suolaa
0,5ml muskottipähkinää
5g inkivääriä (tuoretta)
1ml vaniljauutetta
5ml kanelia
Kuorrute raaka-aineet:
100g Cashewta
60g Kookosmannaa
15ml Sitruunamehua
1,5ml vanilja uutetta
1ml ruusuvettä
Kakkupohja ohje:
-Sekoita kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa. Sekoita niin kauan että saat haluamasi lopputuloksen. Me pidämme kakkupohjassa vähän rouheammasta koostumuksesta.
-Liota taatelit tarvittaessa ennen sekoitusta saadaksesi niistä pehmeitä ja paremmin massaan sekoittuvia.
-Paina seos kakku-astiaan, joka on vuorattu rasvaa kestävällä paperilla ja laita jääkaappiin imeytymään.
Kuorrute ohje:
Sekoita ainekset tasaisen pehmeäksi massaksi, levitä kakun päälle ja jäädytä 2 tuntia.
Suosittelemme käyttämään luomu pähkinöitä ja pesemään, liottamaan sekä kuivattamaan pähkinät tarvittaessa uudestaan ennen käyttöä. Liotuksessa pähkinöiden suojamekanismi aukeaa ja fytiinihappo sekä enstsyymin estäjien (Entsyymi-inhibiittorit) määrä vähenee. Näin niiden käsittely ruuansulatukselle on huomattavasti kevyempää, myös ravintoarvot lisääntyvät liotuksessa ja entisestään mahdollisessa idätyksessä.
Liotus: Huuhtele pähkinät ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli tai vähintään 2 tuntia. Huuhtele lopuksi ja laita kuivumaan tarvittaessa esim. laakealle astialle tai kuivaimeen 42 asteeseen tai alle.