Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer vitae adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget ut, dolor. Aenean massa. Cum sociis pretium qui asem. Nulla consequat massa quis.

Popular Post

Sign up for newsletter
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Liity postituslistalle

  Blog

  Luonnollisesti Luontoa!

  Lapsuudenkodin vanha pihasauna kaipasi uudistusta, sillä edellisestä remontista oli jo yli 30 vuotta. Tässä muutamia ajatuksia remontoinnista, kuvia lopputuloksesta sekä puhetta zero waste elämäntyylistä ja luonnonkosmetiikasta.

  Tuotteet: Ekokauppa Ekolo

  REMONTTI
  Vanhat mäntypinnat olivat kellastuneet ja tunkkaiset, ne saivatkin kuitenkin jäädä seinille, niille annetiin vain uusi käsittely Uulan mineraali jauheella. Jauhe sopi vanhaan saunaan, sekä vaikutti turvallisimmilta ja myrkyttömimmältä vaihtoehdolta saunapintojen käsittelyyn.Remontissa haluttiin säästää ja kunnioittaa vanhaa rakennusta ja sen tyyliä. Miksi myöskään purkaa, siistissä kunnossa olevaa ja käyttökelpoista?

  Valkoinen rapattu tiiliseinä oli jo vanhastaan kalkittu joten sille annettiin vain uusi puhdas pinta vesi kalkki seoksella, joka tehtiin itse kalkkijauheesta. Valmiissa kalkkimaaleissa on paljon turhia ainesosia kuten paksuntajia tai säilöntäaineita myyntiajan pidentämiseksi ja maalaamisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Terveys meni kuitenkin kiireen edelle tätä remonttia tehdessä. Lisäksi kalkkijauhe on myös melko roskattomasti voimapaperiin pakattu. Lauteiden pinnat käsiteltiin myös Uulan vesi mineraali seoksella samanvärisiksi seinien kanssa. Vanha Betonilattia tuo tilaan rouheutta ja on muutoinkin nyt hyvinkin ajanhenkinen, sille ei siis tehty mitään.

  Tuotteet: Ekokauppa Ekolo / Keramiikka Matami

  SISUSTUS
  Sisustuksen pohja rakentui olemassa olevista kalusteista jotka maalattiin valkoiseksi, näin ne yhdistyivät harmoniseksi kokonaisuudeksi. Valkoiseksi maalattu pieni jakkara löytyi aikoinaan jätelavalta, vanha naulakko rakentui vanhoista Ahti pyyhekoukuista ja laudan palasta. Pieni hylly on keittiöstä purettu maustekaappi. Kaikille tavaroille löytyi nyt täydelliset paikat eikä uutta tavaraa tarvinnut ostaa; jakkara saunan pikku apupöytänä ja istumapaikkana pesutilassa, naulakkona pyyhkeille ja pussukoille ja maustehylly kosmetiikalle ja muulle pikkutavaralle.

  Juhlaloistoon tila kuin tila pääsee vaikka vain ripauksella kukkia tai lehtivihreää. Tällä kertaa luonnon koristelut löytyivät omasta pihasta.

  Tuotteet: Ben&Anna / Ekokauppa Ekolon

  ZERO WASTE LUONNONKOSMETIIKKA & LÄHITUOTANTOA
  Luonnonmateriaalit, luonnonkosmetiikkaa ja lähituotanto ovat lähellä sydäntä, mikä näkyy tämänkin saunan tekstiileissä ja käyttöesineissä. Luonnonkosmetiikka tuotteita käyttäessä turhat kemikaalit jää pois ärsyttämästä ihoa ja saastuttamasta luontoa. Lisäksi kuvissa olevat tuotteet ovat muovittomia, jolla minimoidaan turhan jätteen määrä sekä maksimoidaan kierrätettävyys. Euroopan muoveista kierrätetään noin 30% ja maailmanlaajuisesti vain 9%, muutos on tapahduttava siis nopeasti.

  Mikäli mahdollista pyrimme valitsemaan myös mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita, jolloin tiedämme mistä ne ovat tulleet ja ketä ne on valmistanut. Mielestäni on kunnia omistaa ja käyttää tuotteita joiden valmistajan saattaa jopa tuntea ja tukea lähistölläsi asuvia kädentaitajia. Samalla ollen osana takaamassa heidän työllistymistään. Perhe- ja ystäväpiiristämme löytyykin käsityöläisiä ja lunnonkosmetiikan tuottajia. Suomalaisuus ei ole kuitenkaan automaattisesti mitenkään vihreämpi vaihtoehto. Suosittelemme miettimään kokonaisuutta eikä ainoastaan tuudittautumaan sinivalkoisiin mielikuviin.

  Tuotteet: Frantsila/ Ekokauppa Ekolo

  Saunatuoksut saattavat olla jopa hengitykselle vaarallisia mutta kun niiden tilalla käyttää puhtaita eteerisiä öljyjä voi niillä olla jopa hoitavia ominaisuuksia. Niillä voi maustaa saunaveden lisäksi itselle vaikka jalkakylvyn.

  Kysymyksiä mitä voi antaa itselle ostopäätöstä tehdessä:

  -Tarvitsenko tätä/ Tarvitseeko saaja tätä?
  -Voisinko tehdä tuotteen itse käyttämällä vaikka jotain vanhaa ja mahdollisesti rikkinäistä?
  -Kuinka paljon sille on käyttöä? Voisinko lainata sitä jos tarve on vähäistä?
  -Onko tuote tehty mahdollisimman pitkälle ympäristöä kunnioittaen?
  -Onko yrityksen arvomaailma omien arvojeni mukainen?
  -Onko tuote mahdollisimman vähän pakattu jos ei saisinko saman tuotteen myös pakkauksettomana?
  -Onko tuote luomua?
  -Onko tuote luonnonkosmetiikkaa?
  -Onko tuote vegaaninen?
  -Onko tuote eettisesti tuotettu eli onko esim. valmistuksesta maksettu reilu palkka ja ovatko sen tehneet aikuiset?
  -Onko tuote mahdollisimman lähellä tuotettu?
  -Lisää, muuta, punnitse omaa arvomaailma järjestystä ja tee listasta omasi näköinen.

  Tuotteet: Ekokauppa Ekolo, Keramiikka Matami ja Tabitha Eve
  Tuotteet: Hydro Phil/ Ekokauppa Ekolo

  Joissain kaupoissa yrittäjä on saattanut tehdä valtaosan kysymyksistä jo puolestasi. Työskentelimme molemmat aikaisemmin Ekokauppa Ekolossa josta moni tuote on tälläkin kertaa löytänyt itsensä osaksi saunan sisustusta ja käyttö tuotteita. Ekolo on arvomaailmaltaan lähimpänä meidän henkilökohtaista arvomaailmaamme suomalaisista elintarvike ja kosmetiikka kaupoista. Oman arvomaailman kohdatessa yrityksen kanssa on ostosten tekeminen helpompaa ja nopeampaa. Ekokauppa Ekolo ei ole täysin vegaaninen eikä myöskään zero waste, mutta hyllyjen hintalappuihin on merkitty erikseen vegaaniset tuotteet. Tuotevalikoimista löytyy myös laajakirjo ja kokoajan lisääntyvä määrä erinlaisia zero waste tuotteita.

  Tuotteet: Georganics/ Ekokauppa Ekolo
  Tuotteet: Ekokauppa Ekolo

  Tässä niinkuin missään aikaisemmassakaan postauksessa ei ole kaupallista yhteistyötä. Lainasimme kuvauksia varten muutamia tuotteita jotka palautimme Ekokauppa Ekololle sekä siskolleni Keramiikka Matamille kuvauksen jälkeen. Pyrimme zero waste elämäntyylillä minimoimaan kaiken tarpeettoman ja hankkimaan ja käyttämään vain asioita joita todella tarvitsemme. Lainaamalla pystymme välttämään uusien tuotteiden ostamisen ja myös turhan tavaran saamisen yhteistyönä. Ostamme valtaosan tavaroistamme kirpputoreilta sekä keräämme talteen käyttökelpoista tavaraa roskiksta, jätelavoilta ja kaduilta. Uuden ostaminen on aina viimeinen vaihtoehto.

  Aiheeseen liittyviä ryhmiä Facebookissa:
  Vähemmän jätettä – Zero Waste Finland
  Vegan Zero Waste Finland
  Zero Waste Finland
  Luonnonkosmetiikkaa
  Luonnonkosmetiikkaa & Ekolifestyle
  Luonnonkosmetiikkaa lapsille ja vauvoille

  Rentouttavia saunahetkiä! <3

  20 kesäkuun, 2019
  Porkkanakakku
  Kirjoittanut:

  jpeterlinden@hotmail.com

  Olen 31 vuotias ammattivalokuvaaja. Lisäksi teen satunnaisesti töitä Ekokauppa Ekolossa. Kasvissyöjänä aloitin 17 vuotta sitten ja vegaani olen ollut reilu vuoden. Harrastuksiani ovat mm. punttisali, ruoka, matkustelu, remonttihommat, sisustus ja puutarhatyöt. Mottoni on: rakkautta yli rajojen!