Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer vitae adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget ut, dolor. Aenean massa. Cum sociis pretium qui asem. Nulla consequat massa quis.

Popular Post

Sign up for newsletter
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Liity postituslistalle

  Blog

  Kierrättämällä Kodikasta

  Pieni vuokrakotimme avaa ovensa Helsingin Kampissa. Ydinkeskustaan on vain muutaman minuutin kävelymatka ja merenranta aukeaa kulmantakana. Halusimme kodin keskustasta helpottaaksemme liikkumista julkisilla sillä kummallakaan meistä ei ole autoa ja Peter asuu suurimman osan ajastaan Turussa.

  Talollamme on monta tarinaa sillä se on rakennettu jo 1985. Pieni asuntomme on ilmeisesti aikaisemmin ollut osana suurempaa kotia. Nyt 25 neliön asunto on näppärä yksiö parvella. Suuret ikkunat avautuvat sisäänkäyntiä vastapäätä tuoden avaruutta ja paljon valoa. Suuret valkoiset pinnat jatkavat valoisaa tunnelmaa.

  Halusimme rakentaa kodin joka on helppo purkaa, varastoida ja muuttaa julkisilla. Toivoimme molemmat myös kotia joka muuttuu helposti tilanteen mukaan palapelimaisten huonekalujen ansiosta.
  Emme halunneet ostaa sisustusta uutena vaan kiersimme kirpputoreja ja teimme löytöjä roskiksista ja jätelavoilta.

  Rakensimme sisustukselle pohjan niistä mitä oli valmiina. Koti ja sisustus on rakentunut pikkuhiljaa kolmen vuoden aikana. Nautimme matkasta ja nyt lopputuloksesta. Monesti kodin sisustukset on katsottu valmiina paketteina Sisustuslehdistä ja samat tavarat käydään ostamassa sitten uutena lehdestä luetelluista suurista kauppaketjuista. Näin kodista jää puuttumaan tarina ja sielu, eikä se monesti kerro omistajistaan mitään.

  Parvesta roikkuvan keinun saa helposti piiloon ja tarvittaessa siinä on yhdelle vieraalle istumapaikka. Pidämme molemmat myös kuvaamisesta joten yksiön katosta löytyy myös taustakartonki kuvaamiseen, jonka saa vedettyä alas tarvittaessa.

  Saimme Peterin äidiltä vanhat vaahtomuovipatjat sohvaa varten. Ne on ollut käytössä jo kohta varmaan 30 vuotta. Mökille ne eksyi siskon vaihtaessa uusiin.  Sahasimme patjat kahtia ja päällystimme ne purkutalosta löytyneillä farkkukankailla jotka ompelutettiin edullisesti kierrätyskeskuksessa. Sohvan runko rakentui kahdesta trukkilavasta joista toinen sahattiin lyhyemmäksi patjan mittoihin sopivaksi.

  Sohvan ja myös pöydän alla olevien renkaiden ansiosta sisustusta on helppo muuttaa mieltymyksen tai tarpeen vaatiessa. Vieraiden tullessa tuolina ja divaanina toimivat sohvan palat saa yhdistettyä lukituksella ja sohva muuttuu vierasvuoteeksi. Tamminen pöytälevy ja jalat on Peterin vanhalta työpaikalta. Ne on yhdistetty kahdesta kaatopaikalle menossa olleesta reklamaatio pöydästä. Jalat ja kansi ovat siis eri pöydästä, molempien ollessa tammea eriparisuutta ei helposti huomaa. Se on odottanut oikeaa paikkaa jo useamman vuoden ja nyt se sahattiin asunnon mittoihin sopivaksi. Rottinkituoli löysi asuntoon pihalla olevalta jätelavalta kun taloyhtiö siivosi vinttiään. Se oli ilmeisesti saanut roskalava tuomionsa takajalan irronneiden punosten takia jotka on korjattu nyt juuttinarulla.

  Vanha peiliovi joka toimii nyt myös liitutauluna löytyi sekin taloyhtiön roskiksesta. Peilin pieni särö ei meitä uusi omistajia haitannut ja tausta sai uuden värin mustasta liitutaulumaalista.

  Hylättyinä roskiksista ja jätelavoilta on löytynyt myös kaksi jakkaraa, magneettitauluna toimiva metallilevy ja mustaksi maalatut magneettiset puupalat, musta matto, väliseinänä toimiva valu ritilä, hedelmäkori, rottinkinen pyykkikori, oliivipuu ja taulujen kehykset joiden julisteet on tilattu kaverin yritykseltä Magia Graphicsilta. Myös iso mustaksi maalattu matkalaukku löytyi taloyhtiön roskisesta. Se toimii nyt osana sisustusta antaen lisää säilytystilaa pieneen asuntoon. Ystävän yrityksestä löytyi ylimääräisenä pieniä trukkilavakehikoita joita pinomalla saimme vaatetangon alle säilytystilaa. Matkalaukun lisäksi mustan maalipinnan saivat myös väliseinänä toimiva valuritilä, metallinen kärry/hylly, aikaisemmin vihreän värinen valonauha ja keittiön työtasolla olevat metallikorit.

  Se mitä emme löytäneet roskiksista olemme ostaneet pitkälti kirpputoreilta ja facebookin kierrätysryhmistä. Karnevaali valonauhan, metalliset korit, ruokailuvälineitä, astioita, tekstiilejä. Moni kavahtaa ajatusta käytetyistä tekstiileistä tai ruokailuvälineistä varsinkin jos ne on roskiksesta mutta kyllä hienoimpien ravintoloidenkin ottimet on monen suussa käyneitä ja viiden tähden hotellien lakanat moneen kertaan pestyjä. Sohvan ja nojatuolien tyynynpäälliset taitavat olla ainoita uusia tekstiilejä asunnossa ja ne ovat by saarisen sekä Saanan ja Ollin luonnonmateriaaleista valmistettua suomalaista yksinkertaista designia.

  Vegaaniudesta ja raakaruuasta kiinnostuneina keittiönurkkauksemme poikkeaa totutusta. Keittolevyjä on vain yksi ja uunia ei ollenkaan. Mikroakaan ei meidän kodissa enää näy. Ruoka valmistuu pitkälti kuumentamatta blenderissä ja monitoimikoneessa. TIlauksessa on myös uunin näköinen Sedona kuivain jolla ruoka kuivataan mutta ei kuitenkaan kuumennetta yli 42 asteen jolloin ruokaa ei tuhota kuumentamalla vaan ravinteet säilytetään matalassa lämmössä.

  Pienestä wc:stämme löytyy kaappi täynnä vanhan näköisiä pulloja. Kosmetiikan ja päivittäisten hygieniatuotteiden pullot voivat olla myös kauniita. Tumman liilat ja ruskeat lasipullot ovat esteettisiä ja säilövät tuotteet muovipakkauksia paremmin. Ystävämme yritys Real Beauty ja Limepop ovat ehdottomia suosikkejamme kosmetiikassa. Molempien yritysten tuotteet ovat joko yksittäisiä raaka-aineita tai vain muutaman yksinkertaisen aineen yhdistelmiä. Sama koskee myös siivous, pyykinpesu ja tiskiaineita. Emme halua syödä myrkkyjäämiä lautasiltamme tai altistaa ihoamme myrkyille myöskään tekstiileissä. Haluamme tietää mitä syömme tai laitamme ihollemme. Olemme molemmat työskennelleet aikaisemmin Ekokauppa Ekolossa joten terveydestä ja ympäristöstä välittäminen on molemmille elämäntapa ja tärkeä osa arkea.

  Kuvat: Peter Linden Photography
  Sisustus: Peter & Ragnar
  Somistus: Minna Linden (Keramiikka Matami)

  Lisää aiheesta Ilta-Sanomien nettijulkaisussa!
  http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-2000005060225.html

  20 tammikuun, 2017
  Helppo, Halpa ja Herkullinen Linssikeitto
  Linssikeitosta on tullut meille yksi vakkari ruuista. Helppo, halpa ja proteiinipitoinen linssikeitto pitää kylläisenä...
  29 tammikuun, 2017
  Kvinoa- Nyhtispullat
  Valmistimme aikaisemmassa postauksessa pihvejä joihin on tässä reseptissä lisätty Nyhtökauraa kokeiluna. Kokeilu tuotti tulosta,...